page_banne

Typer og arbeidsprinsipp for kondensator

Kondensator er et av hovedvarmevekslerutstyret i kjøleenheten.Dens oppgave er å slippe ut overopphetet kjølemiddeldamp med høyt trykk fra kompressoren, gjennom hvilken varme frigjøres til miljømediet og avkjøles, kondenseres til mettet væske eller til og med underkjølt væske.

 

I henhold til det forskjellige kjølemediet og kjølemetoden som brukes av kondensatoren, er det tre typer vannkjølte, luftkjølte og vann-luftkjølte.

 

Kondensatorkjølemodus:

Luftkjølt, vannkjølt, fordampningskjølt (vann-luftkjølt)

 

I henhold til luftstrømmodus utenfor røret i den luftkjølte kondensatoren:

Naturlig konveksjon luftkjølt kondensator, tvungen konveksjon luftkjølt kondensator

 

Først vannkjølt kondensator

Denne typen kondensator bruker vann som kjølemedium for å ta bort varmen som frigjøres når kjølemediet kondenserer.Kjølevann kan brukes én gang eller resirkuleres.

 

Ved bruk av sirkulerende vann skal kjøletårn eller kalde bassenger utstyres for å sikre at vannet hele tiden avkjøles.I henhold til dens forskjellige struktur er det hovedsakelig skall- og rørtype og rørtype og platevarmevekslere som nå brukes.

 图片2

Horisontal skall- og rørkondensator

1. Skall- og rørkondensator:

 

Ulike kjølemidler brukes i kjøleutstyr, og deres strukturelle egenskaper er også forskjellige.Vanligvis er vertikale skall- og rørkondensatorer egnet for store ammoniakkkjøleenheter, mens horisontale skall- og rørkondensatorer vanligvis brukes i store og mellomstore ammoniakk- eller freonkjøleenheter.Rørplaten og varmeoverføringsrøret er vanligvis festet ved ekspansjonsmetode, for å lette reparasjon og utskifting av varmeoverføringsrøret.

 

2. Egenskaper for horisontal skall- og rørkondensator:

 

Høy varmeoverføringskoeffisient, mindre forbruk av kjølevann, enkel betjening og administrasjon;Men kravene til vannkvalitet for kjølevann er høye.Denne typen enhet er mye brukt i store og mellomstore kjøleenheter for tiden.

图片3

Vertikal skall- og rørkondensator

1 - væskeutløpsrør;2 — trykkmålerkontakt;3 - inntaksrør;4 - vannfordelingstank;5 - sikkerhetsventilskjøt;6 - trykkutjevningsrør;7 - tomt rør;8 - Slange

 

3. Huskondensator:

 

Det er en vannkjølt kondensator laget av rør med forskjellige diametre som klippes sammen og bøyes til en spiralform eller en slangeform.Som vist på figuren, kondenseres kjølemiddeldampen mellom hylsene, og kondensatet trekkes ut nedenfra.Kjølevannet strømmer nedenfra og opp i røret med liten diameter, og danner en motstrømstype med kjølemediet, slik at varmeoverføringseffekten er bedre.

 图片4

Rørkondensator

4. Platekondensator:

Platekondensator er laget av en serie korrugerte plater i rustfritt stål, som danner en kald og varm væskekanal på begge sider av varmeoverføringsplaten, og utfører varmeoverføring gjennom plateveggen i strømningsprosessen.

 图片5

Tykkelsen på varmeoverføringsplaten er ca. 0,5 mm, og plateavstanden er vanligvis 2-5 mm.

Platevarmeveksleren er liten i volum, lett i vekt, høy varmeoverføringseffektivitet, mindre kjølemiddel nødvendig, høy pålitelighet og har vært mye brukt de siste årene.Men dets indre volum er lite, det kondenserte flytende kjølemediet bør elimineres i tide, kjølevannskvalitetskravene er høye, vanskelige å rengjøre, intern lekkasje er ikke lett å reparere.

Kjølevannet går opp og ned, kjølemiddeldampen kommer inn ovenfra, og det flytende kjølemediet strømmer ut nedenfra.

 

To, luftkjølende kondensator

Kondensatoren bruker luft som kjølemedium.Kuldemediet kondenseres i røret, og luften strømmer utenfor røret for å absorbere varmen som frigjøres av kjølemiddeldampen i røret.På grunn av den lave varmeoverføringskoeffisienten til luft, er finner ofte satt utenfor røret (luftsiden) for å forbedre varmeoverføringen utenfor røret.Det er to typer luftfri strømning og lufttvungen strømning.

 

1. Luftkjølekondensator med fri luftstrøm:

Kondensatoren bruker luft som strømmer utenfor røret for å absorbere varmen som avgis av kjølemediet.Endringen i tetthet forårsaker fri flyt av luft og tar konstant bort kondensasjonsvarmen fra kjølemiddeldampen.Den trenger ikke vifte, ingen støy, mer brukt i små kjøleenheter.Som vist på bildet nedenfor:

 图片6

Luftkjølt kondensator med tvungen luftstrøm: Som vist i figuren nedenfor består den av ett eller flere sett med slanger med finner.Kjølemiddeldampen kommer inn i slangerøret fra den øvre kollektoren, og den ytre finnen på røret brukes til å styrke varmeoverføringen på luftsiden og kompensere for den lave varmeoverføringskoeffisienten til luftoverflaten.

 

Når det gjelder struktur, jo flere rørrekker langs luftstrømretningen, desto mindre er varmeoverføringen til bakre rad, slik at varmeoverføringskapasiteten ikke kan utnyttes fullt ut.For å forbedre utnyttelsesgraden av varmevekslingsområdet, er det bedre å velge 4-6 rader med rør.

 图片7

2. Sammenligning mellom luftkjølt kondensator og vannkjølt kondensator:

(1) På steder hvor kjølevann er tilstrekkelig, er den første investeringen og driftskostnaden for vannkjølt utstyr lavere enn for luftkjølt utstyr;

(2) På grunn av den høye utelufttemperaturen om sommeren, kan kondenseringstemperaturen generelt nå 50.For å oppnå samme kjølekapasitet, må kapasiteten til kjølekompressoren til luftkjølt utstyr økes med omtrent 15 %;

(3) Kjøleutstyrssystemet som bruker luftkjølt kondensator er enkelt, noe som kan lindre vannmangelen;

 

Tre, fordampende kondensator

 

1. Fordampningskondensator:

Med vann og luft som kjølemedium.Den bruker vannfordampning for å absorbere varme for å kondensere kjølemiddeldamp i røret.Vann løftes av pumpen og sprayes deretter til den ytre overflaten av varmeoverføringsrøret ved hjelp av dysen for å danne en vannfilm.En del av den vannabsorberende varmen fordamper til vanndamp, og tas deretter bort av luften som kommer inn i kondensatoren.

 

Vanndråper som ikke fordamper faller ned i et basseng under.En vannbaffel er anordnet over bokskroppen.Brukes for å hindre at vanndråper slipper ut i luften.Strukturprinsippet til fordampningskondensator er vist i figuren.

 图片8

2. Egenskaper for fordampningskondensator:

(1) Ved å bruke vannfordamping for å ta bort kondensasjonsvarme, er kjølevannet som forbrukes bare tapt vannlading, kjølevannsforbruket er lite;

(2) Innløpsluftens våtkolbetemperatur til fordampningskondensatoren har stor innflytelse på varmevekslingen.For samme kondenseringstemperatur og luftvolum, jo ​​lavere innløpstemperaturen for våtpære er, jo større er fordampningen av kjølevann, og jo bedre er kondensasjonseffekten.

(3) Fordampende kondensator har lite vannforbruk, og luften som kreves er mindre enn 1/2 av den luftkjølte typen, så den er spesielt egnet for tørre områder med vannmangel.


Innleggstid: 02-02-2023