itulau_banne

Mea'ai Fa'atino ma Cannabinoids

O le manatu o mea'ai aoga e leai se fa'amatalaga tutusa.I le lautele, o meaʻai uma e aoga, e oʻo lava i le tuʻuina atu o polotini taua, carbohydrates, ma gaʻo, ma isi, ae le o le faʻaogaina lea o le faaupuga i aso nei.

Fuafuaga Vaitaimi: Mea'ai Fa'atino

O le faaupuga, muamua na faʻaaogaina i Iapani i le 1980s, "e faasino i meaʻai gaosia o loʻo i ai meaʻai e fesoasoani i galuega faʻapitoa o le tino ma meaʻai."Ua su'esu'e e le US Food and Drug Administration (FDA) manatu o le au gaosi oloa e uiga i meataumafa o mea'ai aoga ma o latou aafiaga o le Soifua Maloloina e fa'atulafonoina.E le pei o Iapani, e le tuʻuina mai e le malo o Amerika se faʻamatalaga o meaʻai aoga.

O le mea lea, o mea'ai tatou te ta'ua i le taimi nei o mea'ai aoga e masani lava ona fa'asino i mea'ai ua mae'a fa'aopoopo pe fa'aitiitia mea e aofia ai, e aofia ai mea'ai fa'amamafa, fa'aleleia ma isi mea'ai fa'amalosi.

I le taimi nei, faatasi ai ma le atinaʻeina o meaʻai, o le tele o gaosiga o meaʻai faʻaonapo nei ua faʻaogaina tekinolosi faʻainisinia e pei o fale gaosi meaʻai, meaola ma laau toto, ma microbial fermentation.O se taunuuga, o le faʻamatalaga o meaʻai aoga i totonu o le nuʻu paleni ua faʻalauteleina: "O meaʻai atoa ma meaʻai faʻapitoa, faʻamalosi, poʻo meaʻai faʻamalosi, pe a 'ai e le aunoa i tulaga lelei e avea o se vaega o se taumafataga eseese e tusa ai ma tulaga faʻamaonia taua, e ono aoga. aafiaga.”

 

Puipuia le le lava o mea taumafa

O mea'ai aoga e masani ona maualuga i meaʻai, e aofia ai vitamini, minerale, gaʻo maloloina, ma fiber.O le fa'atumuina o au mea'ai i mea'ai eseese, e le gata i tu ma aga ma fa'amalosi, e mafai ona fesoasoani e fa'amautinoa o lo'o e maua mea'ai e te mana'omia ma puipuia ai le le lava o mea'ai.

O le mea moni, o le faʻateleina o le faʻaleagaina o meaʻai i le lalolagi atoa ua faʻaitiitia tele talu mai le faʻaofiina o meaʻai faʻamalosi.Mo se faʻataʻitaʻiga, ina ua maeʻa le faʻaofiina o le falaoamata saito faʻamalosia i le uʻamea i Ioritana, na toetoe lava a afa le fua o le anemia iron-deficiency i tamaiti.

 

Fa'ama'i puipuia

O mea'ai aoga e maua ai ni mea'ai taua e mafai ona fesoasoani e puipuia ai fa'ama'i.

O le tele e sili ona mauoa i antioxidants.O nei molelaʻau e fesoasoani e faʻaumatia mea leaga e taʻua o radical free, lea e fesoasoani e puipuia ai le faaleagaina o sela ma nisi faʻamaʻi tumau, e aofia ai maʻi fatu, kanesa, ma le suka.

O nisi o mea'ai aoga e maualuga foi i le omega-3 fatty acids, o se ituaiga ga'o maloloina e fa'aitiitia ai le mumū, fa'aleleia le gaioiga o le fai'ai ma fa'aleleia le soifua maloloina o le fatu.

E mauoa i isi ituaiga alava, e mafai ona fa'aleleia atili ai le pulea o le suka toto ma puipuia mai fa'ama'i e pei o le ma'i suka, puta, ma'i fatu, ma le stroke.E fesoasoani fo'i le alava e puipuia ai fa'afitauli o mea'ai, e aofia ai le fulafula o le manava, ma'i o le manava, tafetoto, ma le fa'afefe o le suka.

 

Siitia le tuputupu a'e talafeagai ma le atina'e

O nisi mea'ai e mana'omia mo le tuputupu a'e masani ma le tuputupu a'e o pepe ma tamaiti.

O le fiafia i le tele o mea'ai e tele mea'ai e aoga e avea o se vaega o taumafa maloloina e mafai ona fesoasoani e fa'amautinoaina le faamalieina o mana'oga.E le gata i lea, e aoga le aofia ai o meaʻai e faʻamalosia i meaʻai faʻapitoa e manaʻomia mo le tuputupu aʻe ma le atinaʻe.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o cereals, fatu, ma falaoamata e masani ona iai vitamini B, e pei o le folic acid, lea e manaʻomia mo le soifua maloloina o le pepe.O le maualalo o le maualuga o le folic acid e fa'ateleina ai le tulaga lamatia o fa'aletonu o le neural tube, lea e mafai ona a'afia ai le fai'ai, ua'ai, po'o le tui.O loʻo faʻatatauina o le faʻateleina o le faʻaaogaina o le folic acid e mafai ona faʻaitiitia ai le faʻaleagaina o faʻamaʻi neural i le 50% -70%.

O isi mea'ai e masani ona maua i mea'ai aoga e iai foi se sao taua i le tuputupu a'e ma le atina'e, e aofia ai omega-3 fatty acids, iron, zinc, calcium ma vitamini B12.

 

Fa'amatalaga Wikipedia:

O se mea'ai aoga o se mea'ai e fai mai o lo'o i ai ni galuega fa'aopoopo (e masani ona feso'ota'i ma le fa'aleleia o le soifua maloloina po'o le puipuia o fa'ama'i) e ala i le fa'aopoopoina o mea fou po'o le tele o mea o lo'o iai.

E mafai fo'i ona fa'aoga le fa'aupuga i uiga fa'atupu ma le loto i ai i totonu o la'au 'aina o lo'o iai, e pei o pateta viole po'o pateta auro e fa'aitiitia le anthocyanin po'o le carotenoid i totonu.

O mea'ai fa'atino e mafai ona "fa'atulagaina ina ia maua ai fa'amanuiaga fa'aletino ma/po'o le fa'aitiitia o le lamatiaga o fa'ama'i fa'ama'i i tua atu o galuega fa'alesoifua maloloina, e ono pei o mea'ai masani i foliga, ma 'ai e fai ma vaega o taumafa masani".

 

Mea'ai Fa'atino ma Fa'afitauli Fa'alesoifua maloloina

I le talafaasolopito o tagata soifua, e leʻi i ai lava se taimi e mafai ai ona vaevaeina meaʻai i vaitau, taimi, ma itulagi.O le tele o sapalai o meaʻai ua sili mamao atu nai lo manaʻoga o le faʻatumuina o le manava (ioe, o loʻo i ai pea nisi o atunuʻu i tua i le tulaga o le le lava o meaʻai).E ui lava ina moomoo tagata i taimi uma i le tele o meaʻai ma lavalava, ae vave ona faamavae i le vaitau o le fia aai (ua faʻaalu e Europa se augatupulaga e foia ai le faʻafitauli o meaʻai ma lavalava talu mai le Taua Lona Lua a le Lalolagi ma Saina talu mai le toe fuataʻiga ma le tatalaina), e le mafai e le tino o le tagata ona fa'afetaui le malosi ma le malosi e sili atu i mana'oga o le tino.O le mea lea, o faʻafitauli faʻalesoifua maloloina e fesoʻotaʻi tonu ma le taumafaina o meaʻai, e aofia ai le oona, toto maualuga, hyperlipidemia, ma hyperglycemia, ua aliali mai.

Mai le vaʻaiga o le gaosiga o meaʻai ma le faʻasaoina, e leai ni faʻafitauli faʻapitoa i le faʻaitiitia o le suka, masima, ma le gaʻo.O le fa'alavelave fa'apitoa fa'apitoa e sau mai le leiloa o le 'ai o mea'ai fa'apenei, ma avea ai mea'ai ma poloka malosi ma se afifi taumafa.O le mea lea, pe fa'afefea ona fa'atumauina le fiafia o le 'ai o mea'ai maualalo-suka, maualalo-masima, ma ga'o e ala i mamanu fou o mea'ai ma fausaga o se autu autu o su'esu'ega fa'asaienisi mea'ai mo se taimi umi i le lumana'i.Ae o aʻafiaga umi o nei mea e tumau pea e vaʻaia.

Pe o mea'ai fa'amalosia i mea'ai aoga e tatau ona aoga mo le soifua maloloina o lo'o tele pea felafolafoaiga.Afai e le manino le aʻafiaga, seʻi o tatou fai atu o mea faʻapitoa e pei o le ava malosi, caffeine, nicotine, ma le taurine e masani ona manatu e afaina ai le tino o le tagata, ae o le soifua maloloina o le tagata e le gata i le tino faaletino, ae faʻapea foʻi ma le mafaufau. .

E le sa'o le talanoa e uiga i aoga ma mea le lelei e aunoa ma le fua.O mea o loʻo i totonu o mea aoga i meaʻai aoga e masani lava ona sili atu le maualalo nai lo vailaʻau, o lea e tusa lava pe aoga pe afaina, o le aʻafiaga e fai si laʻititi pe a ave mo sina taimi puupuu, ma o le aafiaga manino e tatau ona faʻaputuina pe a uma se taimi umi. taumafa.fa'aali.Mo se faʻataʻitaʻiga, o le caffeine i totonu o le kofe ma le cola e fai ma vaisu pe a taumafaina i se aofaiga tele mo se taimi umi.O le mea lea, e tatau ona filifili mea e faʻaitiitia ai le faʻalagolago i le physiologically.

 

Mea'ai Fa'atino vs Nutraceuticals (Supplements Mea'ai)

E masani lava ona tatou fai atu o meaʻai aoga e manaʻomia pea ona faʻamalieina manaʻoga o tagata, e pei o le faʻaaogaina o le polotini, gaʻo, suka ma carbohydrates, ma isi mea, e mafai ona 'ai e fai ma meaʻai poʻo se meaʻai.

E leai se fa'avasegaga tu'usa'o tutusa o oloa fa'alesoifua maloloina i le Iunaite Setete.E mafai ona faʻatusatusa i meaʻai faaopoopo a le FDA i le Iunaite Setete, ma o meaʻai aoga aoga e aveese mai le vaʻa, lea e sili atu e pei o se vailaʻau i foliga.O fuala'au fa'avasegaina o mea'ai fa'aopoopo i aso ua tuana'i e masani lava e pei o vaila'au: tablets, capsules, granules, drops, sprays, ma isi.I le taimi nei, o le aʻafiaga o le maualuga o le faʻatonuga ma le faʻamalosia o taimi pupuu i luga o le tino o loʻo avea pea ma mataupu fefinauai.

Mulimuli ane, ina ia faatosina mai fanau e inu, e tele mea taumafa na faaopoopo i foliga o le pulu, ma le tele o granules na faaopoopo i isi meaʻai, pe faia saʻo i fagu meainu faaopoopo.O le mea lea e tupu ai se tulaga o le fa'asalalauina o mea'ai aoga ma mea'ai faaopoopo.

 

O mea'ai mo le lumana'i e aoga uma

I le tulaga o le vaitau fou, o meaʻai e le na o le faʻatumuina o le manava.I le avea ai o se meaʻai, o meaʻai e tatau ona i ai ni galuega autu se tolu o le tuʻuina atu o le malosi, meaʻai ma le fiafia i le tino.E le gata i lea, faatasi ai ma le faʻaputuina faifaipea o faʻamaoniga ma le faʻalauteleina o le malamalama i le mafuaʻaga o sootaga i le va o meaʻai, meaʻai, ma faʻamaʻi, ua maua ai o le aʻafiaga o meaʻai i le tino o le tagata e sili atu nai lo soʻo se mea tau le siosiomaga.

O galuega fa'avae e tolu o mea'ai e mana'omia uma ona iloa i le si'osi'omaga fa'aletino o le tino o le tagata.E fa'afefea ona maua le fa'asa'olotoga o le malosi sili ona talafeagai, o mea'ai e sili ona aoga, ma le fiafia sili e ala i le fa'aleleia atili o le tu'ufa'atasiga ma le fa'atulagaina o mea'ai o mea'ai fa'aonaponei.O se luʻitau tele mo le alamanuia, e foia ai lenei luʻitau, e tatau i saienitisi ona tuʻufaʻatasia meaʻai ma le physiology o le tagata, mataʻituina le faʻaleagaina o le fausaga ma le faʻaleagaina o fausaga o meaʻai ma vaega i totonu o le gutu, gastrointestinal ma isi vaega o le gaogao, ma faʻamatalaina Lona tino, vailaʻau, physiological, colloidal, ma le mafaufau mataupu faavae.

O le suiga mai su'esu'ega mea'ai i su'esu'ega "mea'ai + tino o le tagata" o le fa'ai'uga lea o le toe malamalama o tagata fa'atau i galuega fa'avae o mea'ai.E mafai ona valoia ma le mautinoa tele o le suʻesuʻega faʻasaienisi meaʻai i le lumanaʻi o le ai ai se tulaga sili o le "meaai meaʻai faasaienisi + olaga faasaienisi".“Suesuega.O lenei suiga o le a mautinoa lava le aumaia o suiga i metotia suʻesuʻe, metotia suʻesuʻe, metotia suʻesuʻe, ma auala felagolagomai.


Taimi meli: Me-13-2022